Undersøgelse af graviditets indflydelse på leddegigt


Graviditet har bemærkelsesværdig positiv effekt på leddegigt (Reumatoid Artrit), og mange patienter oplever bedring i deres leddegigt under graviditet men tilbagefald efter fødslen. Desværre er mekanismerne bag forbedring og tilbagefald endnu ikke afklaret. En internationalt sammensat forskergruppe har indledt et samarbejde for at undersøge denne sammenhæng. Forskergruppen vil gerne undersøge 100 kvinder med leddegigt i alderen 20-40 år, som planlægger graviditet inden for de næste 6-12 måneder. Vi vil følge patienterne fra før undfangelsen, indtil mindst et år efter fødslen for at overvåge ændringer i leddegigtens aktivitet i forbindelse med graviditet. Der vil være en kontrolgruppe på 20 raske kvinder, som også planlægger graviditet.

Undersøgelsen vil foregå forskellige steder i landet, i nærheden af deltagernes bopæl, men undersøgelsen vil blive forankret i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet.

Du kan læse mere om projektet i disse artikler (2017, 2019) i Gigtforeningens blad LedSager.

Vi håber, at dette forskningsprojekt vil øge forståelsen af, hvilke mekanismer der fører til bedring hos kvinder med leddegigt. Forhåbentlig vil denne viden i fremtiden hjælpe andre med leddegigt.

Hvis du har fået lyst til at høre mere og eventuelt være med i undersøgelsen, s� kontakt venligst vores forskningsgruppe på:
Email: info@RApregnancy.org           Telefon: 24 43 04 73
hvor forskningsassistent, jordemoder Mette Kiel Smed vil besvare din henvendelse.


Du kan også klikke på "kontakt" nedenfor og sende os en e-mail direkte.    

For yderligere oplysninger om denne undersøgelse, klik her